08.02.2004

Photo-Event

Het "Photo-Event" is het jaarlijks groot evenement van het Centrum voor Beeldexpressie, dat al de Vlaamse Fotoclubs overkoepelt.  Het is de weerspiegeling van wat het voorbije jaar geleefd heeft onder deze fotoclubs.
Wie, zoals wij, met deze gedachte naar Turnhout reist, komt evenwel bedrogen uit.  Het Photo-Event staat aangekondigd als een nationale manifestatie, waar dus o.a. de aanvaarde foto's en dia's te zien zouden zijn van de Grote Prijs van België 2003.  Zo groot ligt de waarde van die "Grote Prijs" evenwel niet bij de organisatie, want alleen de 3 foto's van de medaillewinnaars in elke discipline waren te zien.  Geen andere foto's, ook geen foto's van onze Waalse vrienden !  De medaille winnende fotoreeksen waren dan wel te zien.
In een poging om vooralsnog onze teleurstelling weg te werken lopen we door de 2 zalen, in de hoop in een hoekje of achter een deur nog een "verborgen" tentoonstellingsruimte te vinden waar we het "vervolg" van deze tentoonstelling konden aanschouwen.  Helaas.
3-kwart van de 2 zalen werd ingenomen door de - overigens uitstekende - fotografie van de 2 gastfotografen.  Alleen stellen wij ons hier de vraag of dit een voorbeeld moet zijn voor ons als amateurfotograaf.  Voor zulke levensgrote foto's heb je al heel wat gespecialiseerd materiaal nodig.  Sommige foto's deden ons denken aan de grote schilderijen van Rubens !
Dus 1/4 van de ruimte werd maar voorbehouden aan de amateur fotoclubs.  In deze tijd waar de besturen van de clubs veel moeite moeten doen om andere clubleden te bewegen en te motiveren andere tentoonstellingen te bezoeken, moet dat zelfde bestuur ook de geuite teleurstelling van deze leden weten te verklaren en weg te werken, vanwege het feit dat de CvB toch alles in het werk stelt voor de fotoclubs.
Maar als we "Photo-Event" zien, beginnen we zelf toch al te twijfelen en groeit de heimwee naar de Belgische Federatie van alle Fotokringen en de groots opgezette tentoonstellingen.   Door onze veelvuldige contacten met andere fotoclubs voelen we dat er duidelijk een kloof aan 't groeien tussen de CvB en de Fotoclubs.  Dat de énen niet weten wat bij de anderen aan 't gebeuren is.  En in deze tijden van sterk doorgevoerde communicatie, waarvan fotografie een voorbeeld is, bijna onbegrijpelijk.
In de tijd dat wij deze tentoonstelling hebben bezocht, waren geen andere toeschouwers te bespeuren.

18:03 Gepost door PostFotOKe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.