01.01.2014

Postfotoclub Merksem is gestopt.

Eind 2013 heeft Postfotoclub Merksem, na ongeveer 40 jaar activiteit, zichzelf ontbonden.  En deze beslissing is niet zomaar ineens uit de lucht komen vallen.  Reeds in 2011 werd door onze voorzitter geopperd het nog tot 2013 uit te zingen, onze laatste fototentoonstelling nog te realiseren en dan met onze gezamenlijke activiteiten op te houden.

Er zijn verschillende redenen op te noemen voor deze beslissing.

Binnen het kleine overblijvende groepje leden was niet meer de bereidheid gevonden om het bestuur van de vereniging op zich te nemen.  Wij hebben het ledenaantal de laatste jaren gestaag zien afnemen en jong talent diende zich niet meer aan om lid te worden.  Nochtans, iedereen is tegenwoordig fotograaf want met de smartphones wordt er kwistig op los gefotografeerd.  Maar om zich dan nog eens te engageren om in groep wat méér te zijn dan een "selfie" of huis-tuin & keukenfotograaf, dat is er niet meer bij tegenwoordig.  Vermoedelijk is de hobby "artistieke amateurfotografie" niet modern genoeg meer.

Ook zijn er de laatste jaren heel wat sterkhouders weggevallen uit de club.  Leden die zich tijdens onze gloriejaren hun schouders onder de club hebben gestoken om deze gezellige groep draaiende te houden.  Mensen waarop je steeds kon rekenen.  Maar het besluit, met de club te stoppen, werd nog bespoedigd door het overlijden van onze voorzitter Peer Reynaerts in april 2013 en een andere hoekpilaar Swa Mannaerts een paar weken daaropvolgend.

Ook de motivatie was de laatste jaren sterk teruggelopen.  Tijdens de genoemde gloriejaren werd er steevast elke maandagavond vergaderd, ja zelfs tijdens de vakantiemaanden juli en augustus. En iedereen keek steeds reikhalzend uit naar elke vergadering zo boeiend waren die !   Maar de laatste jaren werd er nog maar 2x per maand vergaderd, het laatste jaar nog maar 1x per maand.

Zo hebben we het laatste decennia moeten ervaren hoe - naast evenwel de vele goeie dingen die het CvB heeft gerealiseerd - deze CvB van ons manu militari andere, zijnde academiefotografen heeft proberen te maken.  Dat heeft geleid tot regelmatig gemor en enige wrevel, die tot op heden niet uitgedoofd is.  En daarbij moesten wij ervaren dat wij deze mening niet alleen deelden, maar met vele andere clubs waarmee wij in contact kwamen.

Digitalisering was een mooie revolutie en onze club is dan ook nogal snel op de digitale kar gesprongen.  Pixeltjes bewerken en leren dat deze uit 256 tinten grijs kunnen bestaan ... allemaal voer voor de leergierige leden, die we wel moeten bewonderen want sommigen hadden toen al een gezegende leeftijd en nog nooit een computermuis vast gehad !  En dan de bewerkte foto's afdrukken, in eigen beheer op een inktjetprinter, later via fotolabo's.  Maar we hebben echter met enige teleurstelling moeten vaststellen dat er steeds minder en minder fotowedstrijden worden georganiseerd waar nog foto's op papier kunnen worden ingezonden.  Het is de laatste tijd alleen maar inzenden van digitale beelden of JPG bestanden.  Dat vinden we een jammerlijke, maar misschien begrijpelijke evolutie, maar zeg nu zelf er is toch niks mooier dan een foto rustig te kunnen bekijken op papier, in een lijst, achter glas ?

Sommigen van de leden van het laatste uur hadden reeds een onderkomen (gevonden) in een andere club in het Antwerpse, en wij wensen hen dan ook daar verder een mooie (gemotiveerde) fotografische toekomst toe.  

De leden zijn als vrienden uit elkaar gegaan en algemeen is de wens geuit om tenminste elk jaar nog eens bijeen te komen om gezellig bij te praten.  

Maar dit zal niet meer zijn om de fotografie te beoefenen, onder de naam van Postfotoclub Merksem.

Leve Postfotoclub Merksem !

Wij danken alle andere fotoclubs en de vele leden ervan voor het steeds vriendschappelijk contact en de steeds gezellige gesprekken die wij mochten houden over onze gezamenlijke drijfveer ... de fotografie !

Roland Matthyssen E.FIAP21:56 Gepost door PostFotOKe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |